Kinderuitvaarten

Met aandacht voor kinderuitvaarten

Het overlijden van een kind heeft een enorme impact. Het hangt af van heel veel factoren. Een kindje dat tijdens de zwangerschap of net na geboorte overlijdt en nog een heel leven voor zich had of een tiener van 13 jaar die bij een school, vriendengroep en sportvereniging betrokken is. Hoe ga je in beide situaties een uitvaart organiseren en net zo belangrijk, hoe ga je alle betrokkene steunen en begeleiden. Een moeder die zich in de kraamperiode bevindt tot het steunen van docenten en leerlingen op school waar een tiener in de klas is overleden: anders denken, verder kijken en creativiteit in doen is hierin belangrijk.

Hoe geef je antwoorden op kinderen die vragen hebben over de dood en verschilt dit ook per leeftijd? Hoe zorg je ervoor dat tieners aandacht blijven krijgen, ook al lijken ze zichzelf te redden. Hoe ga je het gesprek aan met volwassen mensen die hun kinderen niet willen blootstellen aan de dood, bijvoorbeeld het zien van de overledene. Een juffrouw die dichtklapt als kinderen in de klas met vragen komen omdat hun klasgenootje ziek is en komt te overlijden. Wat voor aandacht is er nodig als een kind overlijdt terwijl ouders zich bevinden in een (v)echtscheiding. Mag een uitvaart voor mijn kind er anders uitzien dan wat ik gewend ben? En hoe geef je inhoud aan een samenzijn als het kindje nog geen leven buiten de baarmoeder heeft geleefd.

Het overlijden van je gezinslid heeft een enorme impact op het gezin en de omgeving. De werkelijkheid onder ogen zien – de dood van je dierbare – vraagt om elkaar steunen, elkaar de ruimte geven en daarnaast het regelen van een afscheid. Het is een hele klus. Hoe doe je dat? 

Er bestaat geen eenduidig draaiboek om de impact van overlijden tot afscheid en het rouwproces te doorlopen. Het is ook niet altijd vanzelfsprekend dat gezinsleden met elkaar praten over wat hen bezighoudt en wat ze daarbij voelen in deze hectische tijd. En alle gezinsleden beleven een impact van overlijden en rouwen op hun eigen manier. Rouw is net een vingerafdruk: het is uniek en eigen.

De gezinsleden moeten zelf en samen op zoek naar hun eigen wijze om de werkelijkheid onder ogen te zien en de tijd en ruimte nemen die ze daarvoor nodig hebben om die werkelijkheid te doorleven.

PaletBoom heeft aandacht en tijd voor rituelen die voor gezinsleden van belang zijn. Ze helpen je uiteindelijk om het overlijden van je dierbare doen beseffen en aan te zetten tot de enorme taak van rouwen. Daarnaast heeft PaletBoom deskundigheid op het gebied van ontwikkeling en opvoeding, rouw en verlies binnen alle leeftijdsgebieden en gezins- contextsystemen en heeft hierin zijn specialisatie en ervaringen samengebundeld. Naast het begeleiden van een uitvaart is het geven van educatie- advies en begeleiding hierin beschikbaar.

Heb je vragen?

Voor vragen of onduidelijkheden kun je mij altijd bereiken. Ik probeer binnen een dag te reageren.

Schuiven naar boven